keskiviikko 28. elokuuta 2013

Niin erilaista, mutta silti niin samanlaista

Sonja, Saksa

On ollut hämmentävää miten erilaiset asiat ovat niin samanlaisia, mutta silti niin erilaisia kuin Suomessa. Luonnosta löytyy samoja kasveja kuin Suomessa, mutta niiden vieressä kasvaakin jokin täysin tuntematon lajike, hämähäkit ovat ensi näkemältä samanlaisia, mutta pian saattaakin törmätä isompaan tai ennestään tuntemattomaan otukseen ja sama koskee muitakin ötököitä. Kierrätys ja energiansäästö on viety pidemmälle ja autoteillä saa pääsääntöisesti ajella kuinka lujaa haluaa.



Saksalaiset pitävät paljon kierrätyksestä ja energiansäästöstä. Biojäte, paperi ja juomapullot on suomalaisen helppo hahmottaa ja kierrättää. Useimmissa saksalaiskodeissa kuitenkin kerätään myös muovi, kuten pakkausmateriaalit erilliseen astiaan ja välillä on hankalaa hahmottaa mikä kuuluu minnekin.

Etenkään etelävaltioissa ei ole mitenkään epätavallista nähdä aurinkopaneelein vuorattuja kattoja tai ”aurinkopaneelipeltoja”, eli aukeita peltomaisia alueita, jotka ovat täynnä aurinkopaneeleja. Pohjoisemmassakin näkee paljon aurinkopaneeleja talojen katoilla, näitä peltoja ei ehkä niinkään. Energia Saksassa on melko kallista, siispä on kai kannattavampaa tuottaa osa käyttöenergiasta itse.



Ihmiset täällä ovat pääsääntöisesti todella ystävällisiä. Pienissä kylissä ja metsissä liikuttaessa on täysin normaalia tervehtiä tuntemattomia ihmisiä ja jos näin ei tee, saatetaan sitä pitää hieman epäkohteliaana. Isommissa kaupungeissa tähän ei juuri törmää. Kättely on paljon yleisempää kuin Suomessa. Täällä kätellään lähestulkoon aina kun tavataan ystäviä, vähän läheisemmät ystävät saattavat myös halata.

Välillä tuntuu, ettei kukaan täällä juo mitään ilman kuplia. Hiilihapotonta vettä saa hakemalla hakea ja monet mehutkin on hiilihapotettu.

Kuten arvata saattaa olutta täällä kulutetaan paljon, mutta kuluneiden viikkojen aikana en ole nähnyt oikeastaan ketään humalassa, satunnaisia nuoria lukuun ottamatta. Erilaisia olutfestivaaleja on paljon ja näiden aikaan pääsee näkemään sitä stereotyyppisintä Saksaa, olutta, perinteistä vaatetusta ja saksalaisia ruokia.

Vaihtovuoden aloittaminen kielikurssilla ei ole mikään huono ajatus. Kolmen viikon jälkeen on vaikea sanoa hyvästejä, mutta toisaalta voi saada ystäviä useammassa kaupungista ja kaksi perhettä Saksasta. Näin pääsee hyvällä tuurilla tutustumaan myös useampaan kuin yhteen osavaltioon. Eroavaisuuksia löytyy paljon jo pelkästään kulttuureissa Saksan sisällä.



Lisää Sonjan kommelluksista Saksanmaalla pääsee lukemaan blogissani: immdilmd.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti